DARBDAVIAI MOKSLEIVIŲ ĮDARBINTI VASARAI NESKUBA

0

Prasidėjus moksleivių atostogoms, darbdaviai nerodo itin didelio noro siūlyti jiems padirbėti. Darbo biržos skelbimuose galima suskaičiuoti tik keliasdešimt skelbimų, kviečiančių įsidarbinti nepilnamečius.

Pirmadienį šalies teritorinėse darbo biržose buvo įsiregistravę 552 moksleiviai, ieškantys darbo vasaros metu. Tuo metu šalies teritorinėse darbo biržose buvo 22 darbo skelbimai moksleiviams 27 laisvoms darbo vietoms užimti.

Gegužę įregistruotos 132 laisvos darbo vietos moksleiviams, birželį – kol kas 59 jiems tinkami pasiūlymai.

Moksleiviams siūlyta dirbti pagalbiniais darbininkais, laikraščių, ledų pardavėjais, kambarinėmis viešbučiuose, valytojais, kepėjo padėjėjais, biuro administratoriais, vienas kitas ūkininkas prašė pagalbos dirbant žemės ūkio darbus.

„Kaip teigia specialistai iš teritorinių darbo biržų, darbdaviai nerodo didelio susidomėjimo įdarbinti jaunuolius, nes yra daug apribojimų juos įdarbinant. Geresnė situacija yra pilnamečiams jaunuoliams.

Patys moksleiviai visoje šalyje gana aktyviai domisi darbu vasarą“, – Alfa.lt sakė Darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė.

Nuo birželio vidurio kai kurie ūkininkai siūlo moksleiviams padirbėti braškynuose – esą skinant braškes galima užsidirbti 70 litų per dieną. Kai kurie prekybos centrai vasarą įdarbina savo darbuotojų vaikus. Moksleiviai gali pasidairyti ir darbo užsienyje, bet toks vasaros darbas nėra paplitęs – sąlygos įsidarbinti sudėtingos, jas nustato kiekviena valstybė atskirai.

„Dukros draugai, daugiausia vaikinukai, sugeba įsidarbinti: kas „McDonald’s“, kas statybose, kas į sodus padirbėti seneliams. Kiek supratau, tėvai primygtinai skatina padirbėti, padeda susirasti laikiną darbo vietą“, – savo patirtimi dalijosi vilnietė Neringa, kurios septyniolikos sulaukusi dukra aktyviai domėjosi galimybėmis vasarą padirbėti.
Įsidarbinti panorusi mergina domėjosi įvairiais pasiūlymais, nors netrukus pastebėjo, kad moksleiviams dažniausiai siūloma dalyti skrajutes, dirbti padavėjais. Pagalvojusi ji nusprendė verčiau užsiimti savanoriška veikla – jautė, kad šioje srityje įgyja daugiau žinių, ateityje praversiančių sugebėjimų.

„Iš esmės galvoju, kad, norint padirbėti vasarą, trūksta informacijos apie galimybes moksleiviams. Turi pats šukuoti skelbimus, jei negali savo darbe vaiko įdarbinti per „blatą“. Tačiau dabartinis moksleivis galėtų ir daugiau už dirbantį suaugusįjį. Tačiau dėl darbo vietų trūkumo tuos paprastus darbus dirba specialistai su magistro diplomu“, – pajuokavo Neringa, pridūrusi, kad jaunimui tinkamos veiklos, už kurią nebūtinai mokamas atlygis, Lietuvoje netrūksta.

Vasaros atostogų metu Lietuvos darbo birža organizuoja viešuosius darbus moksleiviams. Tokie darbai dažniausiai siūlomi jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų. Numatoma, kad šiemet viešuosiuose darbuose dirbs 784 moksleiviai. Daugiausiai tokių pasiūlymų turi Alytaus – 200, Klaipėdos – 118, Utenos – 110 teritorinės darbo biržos. Kitiems moksleiviams, norintiems padirbėti, bet nežinantiems, nuo ko pradėti, darbo biržų konsultantai gali patarti individualiai.

Įsidarbinti moksleiviai gali nuo 14 metų, tačiau to padaryti be tėvų pagalbos nepavyks. Vaikui nuo keturiolikos iki šešiolikos metų darbo sutarčiai sudaryti reikia vieno iš tėvų ar kito atstovo pagal įstatymą raštiško sutikimo, gydytojo leidimo su išvada apie vaiko sveikatą ir tinkamumą dirbti konkrečius numatytus darbus, o mokslo metų laikotarpiu – ir mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiško sutikimo.

Vyriausybė yra patvirtinusi sąrašą darbų, kurie tinkami ir ne per sunkūs nepilnamečiams. Tai uogų, vaisių skynimas, daržovių ir bulvių rinkimas ir perrinkimas, mažų naminių gyvūnų priežiūra, reklamų, laikraščių, afišų klijavimas gatvių stenduose, laikraščių ir žurnalų pardavimas, smulkių ir lengvų prekių priėmimas, skaičiavimas, rūšiavimas ir pakavimas.

Tinka ir lengvi pagalbiniai darbai įvairių smulkių prekių kioskuose, parduotuvėse, spaudos kioskuose, švarių skalbinių rūšiavimas ir pakavimas skalbykloje, naudotų indų ir įrankių rinkimas į vežimėlius ir vežimas į indų plovyklą, patalpų, išskyrus tualetus, valymas vaikų ugdymo, maitinimo įstaigose, drabužių ir kitų prekių demonstravimas.

Draudžiama skirti pilnametystės nesulaukusiems jaunuoliams dirbti naktį, su juo negali būti sudaryta visiškos materialinės atsakomybės sutartis.

Palikite komentarą