BAIMĖ: PRIEŠAS TŪNANTIS NE ŠALIA MŪSŲ, O VIDUJE

0

Mes kaltiname, teisiame ir bijome tų, kurie yra atsakingi už karus, socialinę neteisybę ir nelaimes, bet nesuvokiame, kad tokiu elgesiu kankiname save. Jei norime taikos, turime neteisti aplinkinių ir būti gailesti sau. Tichas Nhatas Hanhas, budistų vienuolis, nominuotas Nobelio taikos premijai.

 

Baimė tapo didžiąją žmonių silpnybe, kuria naudojasi visi, kas tik nori daryti įtaką masėms: politikai, verslininkai, žurnalistai, viešųjų ryšių specialistai ir t.t. „Fox News“ žurnalistas Juanas Williamsas palygino baimę su gaisru. Vienas degtukas gali akimirksniu sudeginti mišką. Baime galima užkrėsti aplinkinius ir ji plis kaip epidemija, sukeldama visuotinę paranoją. Šioje situacijoje kenčia tik patys žmonės: jie kenkia sau neigiamomis emocijomis ir patys to nesuprasdami paklūsta jėgoms, kurioms jų baimė yra naudinga.

JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas yra pasakęs, kad tik vienos dalyko reikia bijoti –pačios baimės. Baimė yra natūralus atsakas į fizinį pavojų. Ji instinktyvi ir gyvybiškai svarbi. Tačiau yra ir kita baimės rūšis – baimė, kurią kuriame ir nesąmoningai auginame patys. Nesėkmės, išskirtinumo, nepripažinimo baimė bei kitų religijų, rasių, seksualinių orientacijų, požiūrių baimė. Bijodami nesėkmės darbe ar asmeniniame gyvenime, atsisakome galimybių ir naujos patirties – taip baudžiame patys save. Bijodami kitokių žmonių nei mes, mes baudžiame ir save ir kitus. Taip atsiranda rasizmas, religinė neapykanta ir t.t.

Šiuolaikinė žmonių baimė yra paremta ne fiziniu pavoju mūsų gyvybei, o pavoju mūsų ego. Žmonės nori valdyti savo gyvenimą ir paniškai bijo visko, kas galėtų jį sugriauti. Tačiau pasauliu dalinamės su kitais žmonėmis, tad negalime jų valdyti, kaip ir negalime kontroliuoti stichinių nelaimių ar išvengti nelaimingų atsitikimų. Kai baimė kyla iš didelio noro valdyti savo ir kitų gyvenimą, tampame neracionalūs, priešiški pažangai, uždari. Nesąmoningai pradedame atsisakyti, vengti ir neigti naujoves. Nors priešus matome visur, iš tiesų jis slypi mūsų viduje, nes mes atsisakome pripažinti tai, ko neįmanoma išvengti.

Mes patys galime pasirinkti, kokiais prioritetais vadovausimės. Galime bijoti arba galime būti tolerantiški, galime kovoti su neišvengiamais dalykais, o galime juos priimti, galime ignoruoti, ko nesuprantame, o galime pažinti. Vienu ir kitu atveju mes kuriame savo pasaulį: priešišką arba tokį, kuriame gyventi gera.

Ką siūlo psichologai žmonėms, kenčiantiems ir prarandantiems gyvenimo kokybę dėl baimės? Imtis meditacijos. Ji padės geriau suvokti jausmus ir nugalėti neigiamas emocijas. Meditacija nėra stebuklingas vaistas nuo baimės, bet ji padės pažvelgti į jūsų emocijas iš šalies.

Palikite komentarą